På dermatologiskt glid
Dermatologiskt testad står det på massor av hudkrämer och andra hudprodukter. Lyckligtvis förväntas vi inte veta vad dermatologiskt testad innebär, men utan att vara hudläkare eller särskilt hudvårdsintresserad förstår man att produkterna har genomgått tester och att dermatologer varit iblandade. Man har förhoppningsvis testat om huden tål produkten eller att den åtminstone är ofarlig för huden och funnit att så är fallet.
Framförallt föreställer jag mig att uppgiften ska ge schampot ett skimmer av seriositet. Ungefär som den att tandkrämen rekommenderas av Sveriges Tandläkarförbund. (Egentligen är det användning av tandkräm som innehåller fluor som rekommenderas.)
Det går att argumentera för att uppgiften är överflödig då kosmetiska produkter som säljs inom EU “ska vara säkra för människors hälsa vid normal eller rimligen förutsebar användning”.
Dermatologiskt testad nämns antagligen för att vi ska känna oss trygga med att produkten är säker - kanske effektiv rentav - och att vi inte behöver läsa på. Dermatologiskt och gynekologiskt testat glidmedel. Jamen då så, bara att kleta på!
Jag uppskattar tandkräm och rutiner och har ibland halvt på skämt, halvt på allvar, övervägt att skaffa en tandvårdsrutin. För att också få ägna mig åt rutinerad egenvård och för möjligheten att framställa den som något särskilt. Alldeles som om de flesta inte borstade tänderna enligt 2-2-2-metoden. (Minst två gånger per dag, i minst två minuter, med två centimeter fluortandkräm på borsten.)
Jag hade dock inte satsat på någon tandkräm med påstådda “egenskaper”. Framförallt inte någon dyr variant som marknadsförs som vegansk. Varför den veganska tandkrämen så ofta också marknadsförs som fri från fluor och “naturlig” har gått mig förbi. Jag föredrar nog att inte veta.
Intresserad eller ej, vad produkter som kommer i kontakt med huden eller förs in i våra kroppar innehåller är knappast oviktigt. För den som har sex och/eller gärna vill undvika saker som är dåliga för fittmiljön eller annan miljö var det klickvänligt när medierna för ett drygt decennium sedan rapporterade om att sexleksaker av plast kan innehålla hälsofarliga kemikalier. Om hur den tyska motsvarigheten till Miljöpartiet varnat för hälsoriskerna med sexleksaker som innehåller ftalater:
“Halterna av mjukgörande ftalater i dildor och vibratorer är inte sällan farligt höga, enligt politikerna. Man pekar på att regelverket kring barns leksaker är betydligt bättre än det som gäller för vuxnas ”leksaker”.” (DN 2/7-2011)
Trots mitt intresse för sex har jag varit tämligen ointresserad av innehållet i sexleksaker. Jag har antagligen köpt sexleksakernas motsvarigheter till Dollar Store-massagestavar utan en tanke på CE-märkning.
Inte heller innehållet i glidmedel har jag ägnat något särskilt intresse så länge det inte smakar något. Sexinspiratören Marika Smiths bok Buffésex : det nya sättet att ligga som ändrar allt förändrande inte mitt sexliv, men den gav en del nya perspektiv och fick mig att tänka på glycerin och läsa innehållsförteckningar.
“All form av genital kontakt, beröring och stimulans blir skönare med ett bra glidmedel. Det gäller oavsett om du har sköra slemhinnor eller inte, om du är omskuren eller ej, om du har nedsatt lubrikation på grund av hormonförändringar eller inte, och så vidare. Glid är en sexleksak, inte ett hjälpmedel! Satsa på en kvalitetssort, och förvara gärna flera flaskor på olika platser där du har sex så de alltid finns till hands. Bonus: när du blir tvungen att flytta på en för att kunna städa bakom soffan kommer ett glatt humör att infinna sig!
När du väljer glidmedel, gå om möjligt till en fysisk butik och prova vilken som känns härlig på huden, men också smakar och doftar rätt för dig. Själv vill jag ha så neutralt som möjligt, och utan parabener, parfym och annat som kan ge allergisk reaktion (du märker om den svider!) Har du lätt att få svamp – se upp för sockerarter (glycerin omvandlas till socker i kroppen) i glidet.”
Det är en sak vad man ska undvika här i livet, oavsett om det gäller miljögifter eller sex som gör ont, men “huret” - hur vi kan se till att njuta mer av sex - som Smith beskriver närmare i sin bok är desto mer givande och ja, användbart, än valfri certifiering.